„Primul european” a fost descoperit în Spania: ce vechime au oasele, de ce este importantă descoperirea

de: Andrei Tilimpea
12 07. 2022

Chipul aparține unui individ care a fost membru al primei populații umane care s-a stabilit în Europa.

Fragmentele osoase ale unei fețe vechi de 1,4 milioane de ani au fost găsite în Spania. Acestea par a fi din cea mai veche fosilă a unui strămoș uman descoperită vreodată în Europa, depășindu-l pe deținătorul recordului anterior cu 200.000 de ani. La această vârstă, osul nu este cu siguranță specia noastră, Homo Sapiens, dar aparține probabil unui strămoș uman dispărut și misterios.

Un fragment al maxilarului superior și al pometului a fost descoperit pe 30 iunie în timpul săpăturilor arheologice de la Sierra de Atapuerca, în nordul Spaniei, potrivit Fundației Atapuerca.

Acest site este bine cunoscut ca fiind la un moment dat casa strămoșilor noștri preistorici. În 1994, oamenii de știință care lucrau la acest sit au descoperit rămășițele unui hominid necunoscut anterior numit Homo antecessor (în latină „om pionier”), numele său făcând aluzie la faptul că această specie a fost cel mai vechi exemplu cunoscut de specie umană care a îndrăznit să se aventureze în vestul Europei.

Identitatea sa deplină nu este sigură, dar unii cercetători susțin că este posibil să fi fost unul dintre ultimii strămoși comuni între Homo Sapiens și Neanderthalieni.

În prezent, echipa nu este sigură căreia îi aparțin noul maxilar și pomeți, dar sunt dornici să vadă cum se leagă de Homo antecessor și dacă fosilele ar putea oferi vreo perspectivă asupra modului în care au evoluat anumite trăsături faciale printre numeroasele specii de oameni.

Un loc plin de surprize

O altă descoperire revoluționară la Atapuerca a sosit în 2007, când au găsit rămășițe hominide care datează de acum 1,2 milioane de ani. Această ultimă descoperire a fost găsită la un strat geologic și mai adânc, sugerând că este mai învârstă cu aproximativ 200.000 de ani.

Pentru a confirma acest lucru, fragmentul de os maxilar va fi supus datării cu radiocarbon la Centrul Național de Cercetare a Evoluției Umane din Burgos. Aceste rezultate speră să fie publicate la începutul anului viitor, potrivit AFP.

Toate aceste descoperiri aruncă o lumină necesară asupra unuia dintre capitolele cruciale ale istoriei umane arhaice: valurile de migrații din Africa. Noile oase au aparținut probabil unui individ care a fost membru al primei populații umane care s-a stabilit în Europa.

Cu toate acestea, a trecut ceva timp până li se alătură Homo Sapiens. Omul anatomic modern a evoluat în Africa cu aproximativ 300.000 de ani în urmă. Strămoșii populațiilor umane actuale din afara Africii nu au părăsit acel continent decât acum aproximativ 60.000 de ani.

Probabil că au pătruns în Europa în urmă cu aproximativ 45.000 de ani și au înlocuit rapid populația de neanderthalieni, care au dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă.